Taxa pe ambalaje importate

Taxa pe ambalaje importate de persoane juridice nerezidente inregistrate in scopuri de TVA in Romania – este aceasta o obligatie?

Baza legala : Legea 571/2003 cu modificari si completari ulterioare; OUG nr.196/2005; Ordinului MMGA nr. 578/2006; HG 621/2005

 In conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal cu modificari si completari ulterioare, art.153, alin.5 , o persoana juridica straina nerezidenta va solicita inregistrarea in scopuri de TVA inainte de realizarea operatiunilor atunci cand intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania. Aceasta este obligata astfel sa depuna declaratii de TVA la autoritatea fiscala din Romania.

Pe de alta parte, daca persoana juridica straina nerezidenta vinde in Romania catre persoane juridice romane, acestea trebuie sa colecteze TVA aferent livrarilor interne si sa vireze TVA la bugetul de stat, intrucat acestea se supun regimului de taxare (TVA 24%) conform art.150, alin (1) din Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art. 9, alin. (1) lit. d) din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, precum si a celor de la art. 21 din Ordinul MMGA nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, in ceea ce priveste taxa care se percepe pe ambalaje aceasta este datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata din Romania ambalaje de desfacere si bunuri ambalate.

In conformitate cu Anexa 1, pct. 1 lit. b) din HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, este definit termenul de operatori economici in ceea ce priveste taxa pe ambalaje, acestia fiind considerati:

– furnizorii de materiale de ambalare;

– producatorii de ambalaje si produse ambalate;

– producatorii de ambalaje si produse ambulate;

– importatorii;

– comerciantii;

– distribuitorii;

– autoritatiile publice;

– organizatiile neguvernamentale.

Putem observa ca, in raport cu precizarile din prevederile legale mentionate mai sus, nu este realizata o distinctie clara referitoare la rezidenta sau nationalitatea operatorilor economici.

Cu toate acestea, prin precizarile art. 16 alin. (1) din HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje apare o prima atribuire mai clara legata de obligatiile privind taxa pentru ambalaje, respectiv acestea fiind atribuite persoanelor juridice romane.

Acest articol precizeaza urmatoarele :

“Operatorii economici, persoane juridice romane, sunt responsabili pentru intreaga cantitate de deseuri generate de ambalajele pe care le introduc pe piata nationala, dupa cum urmeaza:

a) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate sunt responsabili pentru deseurile generate de ambalajele primare, secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu exceptia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vanzare, a produselor pe care acestia le introduc pe piata nationala;

b) operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii sunt responsabili pentru deseurile generate de ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata;

c) operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje.”

Reiese astfel ca persoanele juridice nerezidente, inregistrate in scopuri de TVA in Romania si care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri, in conditiile legislatiei existente, nu fac obiectul obligatiilor in ceea ce priveste taxa pe ambalaje.

 Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici